Mijn beste foto

Olympus camera sp500 ultra zoom, photo's, pictures, cabo verde, lens, digital camera, foto, fotograaf, photograpy,pixels, wallpaper, desktop, shutter, panorama, shot, macro, ultra, album, online, holland, nederland,dutch,sea, ocean, landscape, portret, close up, time, horizon, sun, light

zondag, november 05, 2006

05-11-2006 Meeuw


Meeuw
Hier twee meeuwen in Zandvoort aan zee genomen. Resultaat van een half dagje op jacht naar de ultime herfstfoto. Het was hellas vandaag een grijze dag, niet echt omstandigheden om foto's t e maken. Ik heb een heleboel zwevende meeuwen op de foto genomen, maar omdat ze teveel bewegen en het te lang duurd scherp stellen 10 x zoom. Is dit de beste foto geworden.
Volgende keer beter Zandvoort aan zee op het noordzee strand. Wel lekker vis gegeten , gebakken kibbeling.

1 Comments:

  • At 11:14 a.m., Blogger KNEUT said…

    Mijn voorkeur gaat toch uit naar mijn panasonic,ik vind mijn beelden mooier dan die van jouw.
    Ik heb ook testresultaten opgezocht.
    Trek zelf je conclusie maar.

    Test: Panasonic DMC-FZ8 vs. Olympus SP-550 UZ


    Panasonic DMC-FZ8 test SPECIFICATIES Olympus SP-550 UZ test
    SLR-type (357 gram incl. batterij en geheugenkaart) Type SLR-type (470 gram incl. batterij en geheugenkaart)
    7Mp / 3072 x 2304 (4:3, 3:2, 16:9) Sensor 7Mp / 3072 x 2304 (4:3 en 3:2)
    6 - 72mm (36 - 432mm) / 2,8 - 3,3 Lens 4,7 - 84,2mm (28 - 504mm) / 2,8 - 4,5
    100-1250 (Hi-3200) ISO 50-1600 (Hi-3200 en 5000)
    3 bps (ca. 5 JPEG) / 2 bps (geen max) Motordrive 1,2 bps (ca. 12 JPEG)
    6,3 cm (207.000 pixels) LCD 6,3 cm(230.000 pixels)
    Full specifications Full specifications
    8,0 CONSTRUCTIE 9,0
    Als de Panasonic Lumix DMC-FZ8 uit de doos komt is ze kleiner dan verwacht en vergeleken met de Olympus SP-550 is de FZ8 een stuk lichter en oogt onze zilveren versie minder solide en aantrekkelijk. Ook de ergonomie van de camera is minder en ze ligt minder goed in de hand dan de SP-550. De Leica zoomlens van de FZ8 komt niet zover uit de camera als bij de Olympus, zeker niet als helemaal ingezoomd is. Body Olympus heeft een lange geschiedenis met zoom compactcamera's en de SP-550 zet een nieuwe mijlpaal op het punt van brandpuntbereik, zijnde 18x optische zoom van 28 tot 504mm. Een erg solide body omvat deze grote zoomlens. Ze is gemaakt van kunststof, maar door de oppervlaktestructuur, de antracietkleur, het toegepaste rubber en enkele metaalaccenten oogt ze erg duurzaam. De camera blijft door mooie ontwerp echter bijzonder elegant en ligt perfect in de hand. Dankzij het gewicht en de uitvoering van de body blijft de camera goed in balans, ondanks dat de lens er erg ver uitsteekt.
    Alle knopjes zitten op de juiste plaats, maar ogen een beetje fragiel. Omdat de camera redelijk klein is, zit de duim ongewild boven de aan/uit knop en de joystick. Ook zit de ontspanner niet logisch onder de wijsvinger. De FZ8 werkt dus minder prettig voor mensen met grote handen. De klepjes op de camera zijn van hard plastic en scharnieren. Veelvuldig gebruik is geen probleem. Jammer is dat het gecombineerde klepje voor accu en geheugenkaart wordt geblokkeerd als de camera op een statief staat. Knopjes en klepjes De ergonomie van de camera is uitstekend en de knopjes zitten allemaal op de juiste plek. Met duim en wijsvinger kan de camera worden bediend, terwijl de andere vingers de camera goed in de greep houden. De functie van elke knop is goed aangeduid en de vierweg navigator werkt goed.
    De klepjes om bij de batterijen en het geheugenkaartje te komen, zijn goed geconstrueerd en geschikt voor veelvuldig gebruik. Dat geldt niet voor het rubber kapje dat de USB- en AV-aansluitingen afdekt, wat moeizaam open en dicht gaat.
    De FZ8 heeft een lcd-scherm met een diagonaal van ruim 6 cm, is zeer helder en is ondanks een wat lagere resolutie dan de SP-550 erg scherp. Ze heeft een acceptabele kijkhoek en de verversingsfrequentie van het beeld is zo hoog dat ze real-time de beweging van het kaderen kan volgen. De elektronische zoeker doet goed dienst bij veel zon, maar is van mindere kwaliteit dan bij de Olympus. Zoeker en LCD Het lcd-scherm van 6,3 cm diagonaal doet goed dienst als zoeker en voor terugkijken van de foto's. Het is helder en redelijk scherp, maar minder dan van de Panasonic. Net als bij de FZ8 heeft het scherm een redelijke kijkhoek en kan bij veel zon overgeschakeld worden naar de elektronische zoeker, die bij de SP-550 van betere kwaliteit is.

    8,0 MOGELIJKHEDEN 8,0
    Panasonic kwam in september 2002 met de Lumix FZ1 en deze was uitgerust met een 12x zoomlens met beeldstabilisatie. Onder het motto 'never change a winning team' heeft ook de FZ8 nog deze specificaties. De Leica lens heeft een bereik van 36 tot 432mm met een lichtsterkte van 1:2.8-3.3. Het zoomen gaat redelijk geleidelijk zonder veel horten en stoten. Als helemaal ingezoomd (432mm) is, kan dankzij de Mega Optical Image Stabilization uit de hand bij 1/100s toch nog een scherpe foto gemaakt worden. Zoom Zoals gezegd zet Olympus met de SP-550 de volgende stap in het zoombereik van compactcamera's met maar liefst 18x optische zoom (28 tot 504mm). Het grootste voordeel ligt niet bij 504mm, maar bij zijn echte groothoek van 28mm, waarvan de beeldhoek duidelijk groter is dan bij 36mm van de FZ8. De camera is dus nog meer geschikt voor landschappen. Zo'n zoombereik vraagt natuurlijk om beeldstabilisatie. De Olympus is uitgerust met een zogenaamde Dual Image Stabilization, waarvan het rendement overigens niet anders is dan van de beeldstabilisatie van de Panasonic, dus 2 tot 3 stops.
    De DMC-FZ8 heeft alle mogelijkheden aan boord om de meeste belichtingsomstandigheden de baas te worden. Scene-programma's voor de beginnende gebruiker en de standaard belichtingsprogramma's en handmatig voor gevorderde fotografen. Met drie lichtmeetmethodes en belichtingscompensatie kan de belichting worden gecontroleerd.
    Het aantal pixels op de kleine sensors van compactcamera's neemt nog steeds toe en dus krijgen deze camera's steeds meer last van ruis. Dat is ook bij de FZ8 het geval en boven ISO 200 wordt ze zichtbaar. Foto's bij ISO 800 onder slechte lichtomstandigheden zijn alleen geschikt voor kleine afdrukken van 15 bij 10 cm. ISO 1250 is bedoeld voor noodgevallen en de zogenaamde ISO 3200 (Hi-mode) mag uit de specificaties verdwijnen. Belichting en ISO De SP-550 is een compactcamera met het hele arsenaal aan belichtingsmogelijkheden. Naast veel scene-programma's, de bekende P-, A- en S-stand kan de belichting verder tot in de finesse geregeld worden met diverse lichtmeetmethodes, belichtingscompensatie en een geheel handmatige instelling.
    Opvallend getal in de specificaties is niet alleen het zoombereik, maar ook de vermelding van ISO 5000. Een waarde die zelfs bij professionele spiegelreflexen niet wordt overschreden. Het is dan ook geen praktische waarde, ook niet bij lage resolutie. Dat geldt ook voor ISO 3200. Net als bij de FZ8 begint de ruis vanaf ISO 400 duidelijk zichtbaar te worden en zijn ISO 800 en 1600 alleen bruikbaar onder bepaalde voorwaarden.
    De autofocus van de FZ8 werkt redelijk snel en weet het hoofdonderwerp in de meeste gevallen goed te vinden. De snelheid wordt minder als verder wordt ingezoomd. Het AF hulplicht ondersteunt bij weinig licht de AF op korte afstanden. Het scherpstelpunt kan worden gewijzigd, er is een continue AF en de mogelijkheid bestaat om handmatig scherp te stellen. In deze modus wordt het midden van het kader uitvergroot en kan met de joystick, dankzij het goede lcd-scherm, redelijk nauwkeurig worden scherpgesteld. Scherpstelling De scherpstelling van de SP-550 gaat vlot en trefzeker. Het is zeker niet de AF van een spiegelreflex, maar ze volstaat voor de meeste onderwerpen. Net als bij de FZ8 krijgt de AF problemen bij het uiterste brandpunt en bij minder licht. Er is een continue AF en een modus voor bewegende onderwerpen. Handmatig scherpstellen gaat op dezelfde manier als bij de FZ8, maar minder nauwkeurig omdat het lcd-scherm minder scherp is.
    Zoals veel compactcamera's heeft ook de FZ8 een goede macro-optie met de mogelijkheid om zeer dicht bij het onderwerp te komen. De camera neemt dan al het licht van het onderwerp weg, dus er zal altijd enige afstand bewaard moeten blijven. Is dat het geval dan kan de FZ8 adembenemende macrofoto's afleveren. Macro De camera kent twee standen voor macrofotografie: macro en supermacro. In dat laatste geval wordt de minimale instelafstand 0 cm en dat levert de bekende problemen op. Vanaf een tiental centimeters produceert de SP-550 geweldig mooie marcofoto's.
    De snelheid van de motordrive is 3 beelden per seconde en daarmee gelijk aan die van een digitale reflexcamera. De buffer en schrijfsnelheid is echter een stuk kleiner en na vijf opnames stopt de camera enige tijd. Wordt echter een lagere snelheid ingesteld van 2 bps, dan blijft de camera foto's nemen tot de geheugenkaart vol is en dat is helemaal niet slecht. Motordrive In tegenstelling tot de Panasonic FZ8 'schiet' de SP-550 op maximale resolutie slechts 1,2 beelden per seconde. Ze houdt het wel langer vol: 12 foto's. Bij lagere resoluties (1280x960) stijgt de snelheid in de Pre-Capture modus tot 15 bps, zodat toch geen moment gemist hoeft te worden.
    Met de FZ8 kunnen filmpjes gemaakt worden (Mov, 640x480, 30 bps, ook 16:9) met geluid. De beeldstabilisatie blijft werken maar er kan niet gezoomd worden, omdat het geluid van de motor te horen zou zijn in het filmpje. Het lcd-scherm fungeert weer als een goede real-time zoeker. Film Ook de SP-550 maakt leuke Avi-filmpjes van 640x480 bij 30 pbs. De camera neemt ook geluid op, maar dan werkt de zoomfunctie niet. Wil je wel zoomen, dan moet je het geluid afzetten. Dit in verband met het storende geluid van de zoommotor. In alle gevallen blijft de beeldstabilisatie werken. Vanwege het iets minder alerte lcd-scherm loopt het zoekerbeeld een fractie achter op de beweging van het kader.
    De kwaliteit van de JPEG-foto's kan aangepast worden met de parameters Contrast, Scherpte en Verzadiging, maar ook met diverse nveuas van ruisonderdrukking. Behalve de automatische witbalans heeft de FZ8 nog 5 voorkeuze en 2 handmatige witbalansinstellingen. De witbalans kan bijgestuurd worden in vier richtingen: geel, blauw, magenta en groen. De camera neemt ook op in RAW, maar ondersteunt geen AdobeRGB. Ze heeft wel verschillende kleurmodi, zoals Koel, Warm, Zwartwit en Sepia. Als foto's worden teruggekeken, kunnen ze als diavoorstelling getoond worden en onder andere worden bijgesneden, verkleind en gekopieerd. Overig Met Verzadiging, Scherpte en Contrast kan de beeldkwaliteit van de JPEG-foto's geregeld worden. Ruisonderdrukking kan alleen aan of uit. De SP-550 heeft naast de automatische witbalans zes voorkeuzen witbalans en eenn handmatige. De witbalans kan fijngeregeld worden in de richting van blue en rood. Er is geen AdobeRGB beschikbaar. Wel RAW, die te ontwikkelen is met de Olympus Master software die met de camera wordt meegeleverd.
    Bij het terugkijken van de foto's kun je een diavoorstelling maken, een kalenderoverzicht opvragen, bijsnijden en verkleinen, de verzadiging en de helderheid aanpassen, maar ook rode ogen verwijderen en foto's omzetten naar zwartwit.


    8,0 BEDIENING 8,0
    Met de vierweg navigatie knoppen is er snel toegang tot belichtingscompensatie, flitsmodus en de zelfontspanner. De joystick helpt bij het instellen van de belichtingscompensatie, het scherpstelpunt en het bladeren door het lcc-menu.
    Het menu van de camera is simpel en erg overzichtelijk. De handleiding kan in veel gevallen in de doos blijven. Bij het activeren van het menu wordt altijd bij de bovenste parameter gestart, zodat het wijzigen van een bepaalde variabele steeds de nodige handelingen vereist. Opname-instelling en menu's De vierweg-navigator laat je snel de belichtingscompensatie, macromodus, zelfontspanner en flitsmodus aanpassen. De Functie-knop in het midden biedt direct toegang tot witbalans, ISO, opnamemodus en lichtmeting. Alles is dus perfect binnen handbereik voor een snelle respons.
    Werken met het menu gaat iets minder gebruiksvriendelijk. Om in en uit het menu te komen moet je de menu-knop twee keer indrukken. Ook moet je altijd bij de bovenste van de 24 parameters beginnen. Dat vereist dus telkens veel bladeren.
    Het is niet mogelijk om een eigen set instellingen op te slaan. Overig Het is mogelijk om een eigen set met instellingen op te slaan.

    9,0 PRESTATIE 8,0
    De Panasonic FZ8 heeft de alertheid van de gemiddelde digitale camera. Het opstarten duurt even omdat delens uitgeschoven moet worden. De autofocus is snel, maar niet zoals van een digitale reflex. Samen met de snelheid van zoomen, lichtmeting en ontspanvertraging is de FZ8 in staat om de meeste onderwerpen zonder missers vast te leggen. Voor snelle sport en actie komt hij soms een streepje tekort. De schrijfsnelheid is goed en de buffer redelijk groot, want bij 2 beelden per seconde stopt de camera pas als het geheugenkaartje vol is. Snelheid De Olympus SP-550 is een redelijk alerte camera, hoewel nog lang geen digitale spiegelreflex. Zoals bij de FZ8 duurt het even voor de lens voldoende uitgeschoven is. Verder is de respons van scherpstellen en meten voldoende om zelden een leuk moment te moeten missen. De lagere schrijfsnelheid is nooit een probleem, maar na het maken van een RAW-foto moet men een paar seconden geduld hebben voordat de camera weer beschikbaar is.
    Kleur en belichting:
    De kleuren van de foto's zijn redelijk natuurgetrouw en passen bij smaak van de gemiddelde gebruiker. Indien gewenst kunnen ze nog aangepast worden aan de persoonlijke smaak. De belichting is in de meeste gevallen in orde, met hier en daar een uitgebeten hooglicht, wat vaak echter niet storend is.
    Scherpte:
    Met 7 miljoen pixels en de goede Leica lens legt de FZ8 veel detail vast. Daarvan blijft voldoende over dankzij een gematigde ruisonderdrukking, verscherping en JPEG-compressie en zijn mooie afdrukken bij lage ISO's mogelijk tot A4.
    Lensafwijkingen:
    De Leica lens doet het beter dan die van de Olympus. Ze geeft een scherper beeld, vertoont minder vervorming en de chromatische aberratie is veel minder.
    Ruis:
    Tot ISO 400 is de ruis redelijk goed onder controle en in balans met de verscherping. Vanaf ISO 800 overschaduwt de hoeveelheid ruis het detail en de kleuren van de foto. Opvallend is de geringe hoeveelheid kleurruis, die bij de SP-500 veel meer manifest is.
    RAW:
    Een compactcamera met een goede RAW-functie is nog steeds zeldzaam. De FZ8 heeft RAW, blijft in deze modus redelijk snel en dankzij de goede converter (SilkyPix) kan met enige oefening een betere kwaliteit worden bereikt dan van de JPEG direct uit de camera. Beeldkwaliteit Kleur en belichting:
    De kleuren zijn prettig en natuurlijk. De belichting zorgt voor heldere foto's zonder al te veel uitgebeten hooglichten. Met de uitgebreide belichtingsmogelijkheden kan men met deze camera elke belichtingssituatie de baas.
    Scherpte:
    De lens van de SP-550 legt minder detail vast als de Leica van de FZ8, maar met een gematigde verscherping en ruisonderdrukking ogen de JPEG-foto's toch redelijk scherp. De verscherping kan in de camera worden afgestemd op het publicatiedoel of eigen smaak.
    Lensafwijkingen:
    Een lens met een dergelijk groot zoombereik is leuk, maar heeft ook zijn weerslag in de beeldkwaliteit. Er is meer vervorming in de uiterste zoomstanden en in veel situaties is de hoeveelheid chromatische aberratie meer dan gemiddeld. Beide lensafwijkingen verlangen correctie in een fotobewerkingsprogramma.
    Ruis:
    De bevindingen met de FZ8 zouden hier zondermeer overgenomen kunnen worden. Verwacht geen wonderen boven ISO 800. De foto's van de SP-550 vertonen wel meer kleurruis dan bij de FZ8.
    RAW:
    Zoals gezegd kan de SP-550 RAW opnemen, maar dat gaat eigenlijk te traag om prettig mee te kunnen werken. Datzelfde geldt voor de software, Olympus Master, waarmee de omzetting moet worden uitgevoerd. Het uiteindelijke resultaat van de RAW-conversie is niet veel beter dan de overeenkomstige JPEG.

    8,25 CONCLUSIE 8,25

    Panasonic en Olympus hebben hun plaats verdiend in de top tien van camerafabrikanten en de Lumix DMC-FZ8 en de SP-550 bevestigen deze positie. Beide camera's hebben nagenoeg dezelfde specificaties en zetten nieuwe mijlpalen voor compactcamera's. Die bijzondere specificaties hebben echter wel hun keerzijde. Een zoombereik van 18x eist zijn tol met een behoorlijk vervorming en veel chromatische aberratie. Met 7 miljoen pixels op een kleine sensor zijn de ruisniveaus hoog en is vermelding van ISO 3200 of zelfs 5000 niet echt zinvol.
    Dankzij hun compacte vorm, grote zoombereik, vele mogelijkheden en eenvoudige bediening zijn zij echter toch ideale reisgenoten voor zowel de beginnende als gevorderde fotograaf.
    Hoewel de specificaties van de FZ8 en SP-550 bijna gelijk zijn, verschillen de camera's behoorlijk. De SP-550 is duidelijk beter gebouwd en heeft een betere ergonomie en veel mogelijkheden. De FZ8 daarentegen is sneller en heeft een betere beeldkwaliteit met minder vervorming, kleurruis, chromatische aberratie en een werkbare RAW-functie. Kijken we puur naar de getalletjes, dan eindigt deze strijd in gelijkspel. Nemen we echter het prijsverschil in beschouwing (de FZ8 is ruim 100 euro goedkoper dan de SP-550), dan wint de Panasonic Lumix DMC-FZ8

     

Een reactie posten

<< Home